نکات ایمنی و بهداشتی فرهای مایکروویو:
نکات ایمنی و بهداشتی فرهای مایکروویو :
تهیه و تنظیم لطیف جمشیدزاده از فرودگاه اردبیل
اجاق ها وفرهای میکروویو امروزه یک روش مناسب و راحت برای پخت و پز غذا هستند . آسانی کار کردن با آن و صرفه جویی در زمان به عنوان مزایای این وسیله باعث محبوبیت عامه ، برای مصارف خانگی و رستورانها شده است .
امواج مایکرو ویو مانند نور ،بخشی از طیف پرتوهای الکترومغناطیس هستند و فرکانس آنها بسیار بالا می باشد . هرچه فرکانس تشعشع بالاتر رود ، طول موج آن کمتر میشود فلذا به این امواج موج کوتاه ( مایکروویو ) می گویند. این امواج برای ارتباطات ماهواره ای ، تلفن همراه ، رادار، جهت گرم کردن در صنایع بکار میرود.فرکانس امواج مایکروویو فرهای خانگی معمولاً 2450 میلیون هرتز یا 2450 مگا هرتز است. مولد این امواج یک لوله الکترونی مگنترون است . این امواج از موادی مثل شیشه ، کاغذ ، پلاستیک و مواد مشابه عبور کرده ، اما توسط فلز منعکس می شود . این امواج بعد از تولید آنقدر به دیواره های داخلی فر برخورد می کند تا توسط غذا جذب شوند و باعث می شوند که مولکول های غذایی مانند آب ( یک جاذب خیلی موثر برای این امواج است ) به حرکت درآمده و نوسان کنند و در نهایت حرارت تولید شده و در این پروسه غذا پخته می شود.
امواج مایکروویو فرهای خانگی ، می توانند به بافت های بدن انسان آسیب برسانند و همانند ماده غذایی آنها را گرم کرده و در صورتی که این پرتوها قوی باشند می توانند باعث ایجاد سوختگی گردند همچنین عدسی چشمها نیز به گرما بسیار حساس بوده و پرتوگیری دایم با پرتوهای مایکرووبو ، می تواند سبب بروز آب مروارید در چشم گردد .
ناتوانی جنسی در مردان وهمچنین ناباروری موقت در مردان، از عوارض پرتو گیری دایم با پرتوهای مایکروویو می باشد.
امواج مایکروویو بر روی ضربان ساز مصنوعی قلب نیز تاثیر منفی داشته و لذا کسانیکه از این دستگاه استفاده می کنند نباید در نزدیکی فر بایستند.
برای جلوگیری از استفاده آن توسط کودکان بایستی از قفل ایمنی مخصوص استفاده شود.
از سوراخ نمودن موادی که دارای پوست هستند مانند گوجه فرنگی ، سیب زمینی و...قبل از قرار دادن در فر خودداری نمایید.
از قرار دادن کنسرو جات یا شیشه های درب بسته حاوی مواد غذایی ، کاغذ ، لباس و ... در فر خودداری گردد.
از ظروف شیشه ای مخصوص ماکروویو بدون لبه استفاده نمایید و غذا را هم زده تا بطوریکنواخت گرم گردد یا از صفحه گردان استفاده کنید . به دلیل اینکه این امواج از سطوح فلزی منعکس می شوند ، استفاده از ظروف فلزی مخصوص آشپزی سنتی یا کاغذهای فویل آلومینیومی برای این دستگاه مناسب نیستند. از استفاده مواد پلاستیکی در این فرها باید خودداری نمود.
غذا ها را بعد از آماده شدن از مایکرو فر خارج کنید . غذا نباید در داخل مایکرو ویو فراموش شود . مازاد آنها را به یخچال منتقل نمایید.
هرگز از کاغذهای معمولی ، پاکت های خرید یا روزنامه ، فویل های آلومینیومی ، ظروف چینی در داخل فر استفاده نکنید.
از گرم کردن میوه ها ، سبزیجات و تخم مرغ در ماکروویو خوداری نمایید.
در مطالعاتی که تاکنون انجام شده، مشخص شده است استفاده صحیح از مایکروویو خطری برای سلامت انسان ندارد؛ اما در صورتی که امواج از درون دستگاه به بیرون آن نفوذ کند، خطراتی برای فردی که به آن نزدیک است ایجاد خواهد شد بنابراین یادمان باشد اگر در مایکروویو به دلیل خراب یا قدیمی بودن و جرم گرفتن بخوبی بسته نشود، این امواج خارج شده و دردسرساز میشود. همچنین به هیچوجه نباید هنگامی که دستگاه در حال کار است، در آن را باز کنید.
علل عمده نشت پرتو در فرهای مایکروویو میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- 1. خراب بودن یا آسیب دیدن درب فر
- 2. آتش سوزی در داخل فر
- 3. برداشتن پوشش خارجی فر
- 4. زمین خوردن یا ضربه دیدن فر
- 5. سوراخ شدن شبکه سیمی جلوی فر
- 6. دستکاری فر و یا از کار انداختن قفل ایمنی آن
منابع :
1- سایت بهداشت محیط ایران www.Environmentalhealth.ir
2- سایت یوزر منوال ایران نکات ایمنی مربوط به ماکروویو usermanual.ir
بایدها و نبایدهای استفاده از مایکروویو ، سایت شرکت ارتباطات زیرساخت https://hc.tic.ir